Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic

Cele mai multe dintre boli apar din cauza diverselor inflamații care apar în organism. Atunci când inflamațiile devin cronice provoacă boli grave cum ar fi cele cardiovasculare sau cancere. Medicina alopată poate să ajute la tratarea lor, însă putem reduce inflamațiile printr-o alimentație corectă. Descoperă și tu lista cu top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic. Iată de ce le recomandă nutriționiștii.

Mai multe alimente antiinflamatoare pe o masă
Alimentele antiinflamatoare conțin substanțe antioxidante cum ar fi vitaminele C și E / Shutterstock

O viață fără stres, cu multă activitate fizică, hidratarea adecvată și modul în care te hrănești pot scădea nivelul inflamației din organism.

Există mai multe alimente care conțin nutrienți cu rol antiinflamator cum ar fi vitaminele A, E sau C. Iată o listă cu 13 dintre ele pe care ar fi bine să le introduci cât mai des în alimentația ta, potrivit Healthline.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic

Alimentele cu efecte antiinflamatoare sunt benefice pentru a reduce stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ apare în urma radicalilor liberi. Nutriționiștii recomandă o dietă cât mai bogată în antioxidanți pentru a reduce inflamația de la nivelul organismului.

Fructele de pădure

Căpșunile, afinele, zmeura și murele sunt surse excelente de fibre, vitamine și minerale. Conțin antioxidanți—antocianine—care au un puternic rol antioxidant. Studiile internaționale spun că reduc stresul oxidativ care este responsabil pentru apariția inflamațiilor cronice sursa multor boli grave.

Fructele de pădure conțin și quercitină care poate contribui la scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare sau a unor tipuri de cancer. Vitamina C se găsește și ea în cantități mari în toate fructele de pădure. Este de ajutor în funcționarea normală a sistemului imunitar și are un rol important în menținerea sănătății pielii și a părului.

Peștele gras

Peștii grași sunt o sursă bună de acizi grași omega-3. Introdu în dieta ta somon, sardine, anșoa, hering și macrou. Acizii grași omega 3 conțin acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Atât DHA, cât și EPA ajută la reducerea inflamației din organism reducând stresul metabolic. Consumându-i în mod regulat vei fi mai protejată de boli de inimă și de rinichi și de diabet.

Corpul tău va metaboliza acizii grași omega 3 în resolvină și protectină, două componente care au efect antiinflamator.

Broccoli

Atât broccoli cât și celelalte legume crucifere—conopida, varza de Bruxelles și varza kale—au un profil nutrițional perfect pentru cei care vor să scape de inflamațiile din organism. Consumul regulat și în cantități suficiente a fost asociat de numeroase studii cu scăderea riscului de boli de inimă.

Broccoli în mod special este bogat în sulforafan, un antioxidant care scade nivelul de citokine și cel al facrorului nuclear kappa B (NF-κB). Acestea sunt molecule care cresc inflamațiile din organism.

Avocado

Avocado este bogat în potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate. Fructele de avocado conțin vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina E și vitamina K.

De asemenea, conțin carotenoizi și tocoferol, compuși care sunt asociați cu reducerea riscului de apariție a cancerului.

Datorită profilului său nutrițional, avocado ajută organismul să absoarbă mai bine antioxidanții din alte alimente.

Ceai verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi. De-a lungul timpului s-au făcut o mulțime de studii care au demonstrat că poate reduce riscul de apariție a cancerului, a bolilor de inimă, a bolii Alzheimer, obezității, dar și a altor afecțiuni.

Toate acesta sunt posibile datorită antioxidanților conținuți, în special epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Această substanță reduce efectul citokinelor și distruge acizii grași dăunători din celule.

Ardei gras

Ardeii grași, atât cei dulci, cât și cei iuți sunt bogați în vitamina C, un antioxidant cu puternice efecte antioxidante. De asemenea, conțin și quercitină, substanță care reduce inflamațiile asociate cu boli cronice, ca cele cardiovasculare și diabet.

Ardeii grași conțin acid ferulic și acid senapic care au rolul de a reduce efecte îmbătrânirii.

Ciupercile

Există mii de soiuri de ciuperci, dar doar câteva sunt comestibile. De aceea, este bine să le cumperi întotdeauna de la magazin pentru a te asigura că nu ajung în farfuria ta ciuperci otrăvitoare.

Odată ce ai o sursă bună include-le cât mai des în dieta ta pentru că au puține calorii, dar sunt bogate în seleniu, cupru și mai multe vitamine din complexul B.

De asemenea, conțin fenoli și alte substanțe antioxidante care au rolul de a reduce inflamațiile din organism.

Cel mai bine ar fi să consumi ciupercile crude sau gătite cât mai puțin pentru că studiile arată că tratamentul termic reduce efectele lor antiinflamatoare.

Struguri

Strugurii conțin antocianine, substanțe despre care oamenii de știință spun că reduc inflamațiile. Acestea sunt responsabile pentru mai multe tipuri de boli de la cele cardiovasculare, la diabet, obezitate, afecțiuni ale ochilor sau Alzheimer.

Strugurii sunt bogați și în resveratrol și alte substanțe antioxidante cu efecte benefice asupra sănătății. Resveratrolul încetinește procesul de îmbătrânire prin netralizarea radicalilor liberi.

Turmeric

Turmericul este un condiment utilizat foarte mult în bucătăria indiană. A intrat în atenția oamenilor de știință când s-a constatat că una dintre componentele sale, curcumina, are un efect antioxidant foarte puternic.

Efectele benefice se văd mai ales în cazul artritei, diabetului, dar și a alor boli cauzate de inflamații.

Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsime. Este bogat în grăsimi mononesaturate și este baza bucătăriei mediteraneene, considerată cea mai recomandată pentru o viață lungă și fără probleme de sănătate.

Studiile au arătat că uleiul de măsline reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer cerebral și alte boli grave.

Ciocolată neagră și cacao

Ciocolata neagră este unul dintre cele mai delicioase moduri de a introduce în organism antioxidanți. Flavolii sunt substanțele care luptă cu inflamațiile și te protejează de o mulțime de boli cardiovasculare, dar și să îmbătrânești sănătos.

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive asupra sănătății trebuie să alegi ciocolată neagră care conține cel puțin 70% cacao. Cu cât procentul este mai mare, cu atât este mai bine.

Roșii

Roșiile sunt foarte bogate în nutrienți. Au un conținut mare de vitamina C și potasiu. De asemenea, au un aport de licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii impresionante.

Această substanță a fost îndelung studiată de oamenii de știință și s-a descoperit că poate reduce riscul apariției unor anumite tipuri de cancer.

Cireșe

Cireșele conțin substanțe antioxidante cum ar fi antocianinele și catecinele, care au rolul de a reduce inflamațiile din organism. Aceasta sunt prezente atât în cireșe, cât și în vișine. Totuși, studiile nu sunt atât de concludente asupra efectelor exacte, astfel încât este nevoie să se facă cercetări suplimentare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Sarmale de post cu ciuperci, asezate într-un vas de tuci
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Muffins cu spanac și brânză sărată pe un platou și pe o farfurie cu furculiță
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Spumă de căpșuni cu frișcă în cană de sticlă
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă porționată
05:51
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie pe un platou alb
26 mai, 05:48
Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
25 mai, 05:37
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
24 mai, 05:32
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
ciorbă de fasole de post
23 mai, 06:22
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Porție de cremșnit cu căpșuni feliate în cremă
23 mai, 05:09
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Spumă de căpșuni cu frișcă în cană de sticlă
22 mai, 06:26
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Sarmale de post cu ciuperci, asezate într-un vas de tuci
21 mai, 06:02
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 26 mai – 1 iunie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 26 mai – 1 iunie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 26 mai – 1 iunie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 23 iunie
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 23 iunie
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 23 iunie
Milionarul român cu trei pensii, şocat de mutarea lui Gigi Becali: „Îl vinde cu 7-8 milioane”
Milionarul român cu trei pensii, şocat de mutarea lui Gigi Becali: „Îl vinde cu 7-8 milioane”
Milionarul român cu trei pensii, şocat de mutarea lui Gigi Becali: „Îl vinde cu 7-8 milioane”
Chefi la cuțite, 26 mai 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 15 și ce concurenți au fost eliminați, după ultimul battle
Chefi la cuțite, 26 mai 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 15 și ce concurenți au fost eliminați, după ultimul battle
Chefi la cuțite, 26 mai 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 15 și ce concurenți au fost eliminați, după ultimul battle
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Un veteran de 98 de ani a distrus o mașină Tesla cu un tanc. Ce mesaj a vrut să îi transmită lui Elon Musk
Un veteran de 98 de ani a distrus o mașină Tesla cu un tanc. Ce mesaj a vrut să îi transmită lui Elon Musk
Un veteran de 98 de ani a distrus o mașină Tesla cu un tanc. Ce mesaj a vrut să îi transmită lui Elon Musk
Cum se usucă hribii pentru iarnă
Cum se usucă hribii pentru iarnă
Cum se usucă hribii pentru iarnă
De ce tușește copilul tău și ce poți face
De ce tușește copilul tău și ce poți face
De ce tușește copilul tău și ce poți face
Tulisa a postat mai multe imagini cu fața sa umflată pe Instagram. Vedeta a trecut prin șase tratamente estetice într-o singură zi
Tulisa a postat mai multe imagini cu fața sa umflată pe Instagram. Vedeta a trecut prin șase tratamente estetice într-o singură zi
Tulisa a postat mai multe imagini cu fața sa umflată pe Instagram. Vedeta a trecut prin șase tratamente estetice într-o singură zi
Balonarea la ovulație și menstruație. De ce apare și cum se poate ține sub control
Balonarea la ovulație și menstruație. De ce apare și cum se poate ține sub control
Balonarea la ovulație și menstruație. De ce apare și cum se poate ține sub control
fresh
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare

Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare

Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă

Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
închide
OSZAR »