Top 10 alimente benefice pentru sănătatea creierului. Specialiștii le recomandă în dieta zilnică

Cercetătorii au scos la iveală faptul că atunci când consumi alimente integrale, bogate în nutienți, poți să reduci efectele procesului de îmbătrânire, chiar și în ceea ce privește declinul cognitiv. Chiar și boala Alzeimer poate fi îmblânzită cu ajutorul unei diete potrivite. Îți oferim o listă cu 10 alimente benefice pentru sănătatea creierului. Specialiștii le recomandă în dieta zilnică,

Publicat: 6 noiembrie 2022, 07:00
Alimente bune pentru creier pe o masă de lemn
Îți oferim o listă cu 10 alimente benefice pentru sănătatea creierului. Specialiștii le recomandă în dieta zilnică / Profimedia Images

Mai multe alimente sunt considerate a fi benefice pentru funcționarea creierului la parametrii maximi, potrivit expertului Marc Milstein, autor al lucrărilor ”The Age-Proof Brain”. Dietele bogate în fructe, legume, pește sau alimente bogate în fibre sunt benefice pentru creierul tău. Iată ce ar trebui să consumi zilnic pentru ca funcțiile tale cognitive să funcționeze ca în tinerețe.

Alimente benefice sănătatea creierului

Specialiștii spun că aceste alimente benefice pentru sănătatea creierului ar trebui să fie incluse în dieta ta zilnică. Alături de o rutină de sport bine pusă la punct și un program de somn, aceste alimente ar putea să-ți îmbunătățească funcțiile cognicite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a vedea rezultate de lungă durată, nutriționiștii recomandă consecvență în ceea ce privește obiceiurile sănătoase pe care le adopți. Îți oferim și o listă de alimente care cresc riscul de apariției a demenței. Uite de ce e recomandat să te ferești de ele.

Legume cu frunze verzi

Un studiu publicat în revista Neurology arată că includerea în dietă a doar 100 g de legume verzi gătite sau 200 g de luegume crude, scade riscul de declin cognitiv.

Spanacul, varza kale, salata sau broccoli sunt bogate în fitochimicale ca acidul folic, vitamina K sau luteina care au capacitatea de a menține creierul tânăr cât mai mult timp. Poți consuma aceste legume în salate. De asemenea, le poți integra în smoothie, în preparate cu diverse cereale, în sandviciuri sau pizza.

Pește gras

Somonul, macroul, tonul sau heringul sunt tipuri de pești care pot stimula funcțiile congnitive. Sunt foarte bogați în acizi grași omega 3 care sunt esențiali pentru funcționarea creierului, ajutându-l să trimită semnale electrice către restul corpului.

Este suficient să îi introduci în meniu de două ori pe săptămână pentru a beneficia de efecte, potrivit Academiei Americane pentru Nutriție și Diete. Află care este cel mai sănătos pește pentru familia ta și cum poate fi inclus în dieta zilnică.

Afine

Afinele sunt niște super alimente datorită conținutului lor de fitochimicale. Sunt foarte bogate în antocianine, care ajută la reducerea efectelor inflamațiilor din corp, a stresului oxidativ, dar și la reglarea nivelului zahărului din sânge.

Toate acestea sunt extrem de importante pentru buna funcționare a creierului pentru că reduc urmările proceselor de îmbătrânire.

Afinele au și un conținut bogat de probiotice. Acestea sunt fibre ce hrănesc bacteriile bune din stomac. Nutriționiștii spun că alimentele bune pentru flora intestinală sunt bune și pentru stomac. Sănătatea tractului digestiv influențează și funcțiile cognitive.

Avocado

Dacă înlocuiești jumătate de porție de alimente de origine animală—unt, brânză sau carne—cu avocado scazi riscul de boli cardiovasculare cu 22% potrivit Asociației Americane a Inimii.

Nu doar inima va avea de câștigat, ci și creierul. Când vasele de sânge sunt sănătoase și creierul primește suficient oxigen și nutrienți pentru a da randament maxim.

Nuci

La fel ca și fructul de avocado, și nucile conțin grăsimi nesaturate care susțin funcțiile cerebrale prin protejarea sănătății inimii. Nucile în mod special sunt bogate în polifenoli, tocoferoli și acizi grași nesaturați omega 3 care ajută la încetinirea declinului cognitiv.

În fiecare săptămână ar trebui să consumi aproximativ 30 de grame de nuci. Un studiu publicat în Journal of Aging Research arată că femeile de 50-60 de ani, care au consumat nuci în mod constant de-a lungul vieții, au un risc semnificativ mai mic de a face boli cronice sau de a avea probleme de memorie.

Citește și

Cafea

Ceașca de cafea de dimineață nu te ajută doar să te trezești mai repede, ci și să scazi riscul de declin cognitiv, potrivit unui studiu realizat de-a lungul a 10 de ani și publicat în European Journal of Clinical Nutrition. Specialiștii spun că această băutură se află pe lista de alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Potrivit acestuia persoanele care au băut 3 cești de cafea pe zi au avut parte de cele mai multe beneficii. Totuși nu este bine să fie depășită această cantitate.

Consumul a mai mult de 6 cești de cafea zilnic crește riscul de atac vascular, dar și de demență. Află câte cești de cafea poți bea zilnic. Vezi ce spun specialiștii despre acest obicei.

Broccoli

Broccoli, dar și conopida, varza sau varza de Bruxelles conțin fitochimicale care protejează împotriva unor boli neurodegenerative cum sunt Alzheimer sau Parkinson. Le poți consuma oricum vrei, în salate, cu paste, în tocănițe, la cuptor, în supe. Astfel, broccoli se află pe lista de alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Fulgi de ovăz

Consumul a trei porții de cereale integrale pe zi poate sprijini funcționarea corectă a funcțiilor congitive și îmbunătățește memoria, potrivit unui studiu al Current Development in Nutrition.

Cerealele sunt bogate în fibre care reglează nivelul colesterolului și au efecte benefice asupra sănătății vaselor de sânge. În felul acesta creierul este oxigenat corect și dă randament maxim.

Ceai verde

Ceaiul verde conține cafeină și fitochimicale care ajută la îmbunătățirea memoriei și sporesc concentrarea. Unul dintre ingredientele principale din ceaiul verde este cofeina care poate bloca un mesager chimic din creier numit adenozină. Ceaiul verde se află pe lista de alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Acesta te poate face somnoroasă sau te poate trezi. Blocarea adenozinei poate preveni somnolența, motiv pentru care atât de mulți oameni folosesc cofeina pentru a rămâne treji și cu mintea concentrată. 

O supraproducție de adenozină în creier a fost, de asemenea, legată de afecțiuni cognitive precum Alzheimer și Parkinson. Cercetările arată că consumul regulat de cofeină poate reduce riscul de a dezvolta aceste afecțiuni. 

Ceaiul verde conține, de asemenea, un aminoacid numit L-teanină, care s-a descoperit că ajută la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Cercetările arată că îmbinarea de cofeină și L-teanina îmbunătățește funcția creierului prin optimizarea memoriei și a atenției și prin reducerea anxietății. 

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este bogată în flavonoizi care îmbunătățesc funcțiile congnitive pentru că reduc inflamațiile din corp. Trebuie doar să consumi aproximativ 30 g  de ciocolată care are un conținut de cacao mai mare de 60%.

Citește și
CELE MAI CITITE
Sarmale de post cu ciuperci, asezate într-un vas de tuci
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez. Pașii de urmat pentru un gust perfect
Muffins cu spanac și brânză sărată pe un platou și pe o farfurie cu furculiță
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Muffins cu spanac și brânză sărată, cu gust delicat și proaspăt
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Spumă de căpșuni cu frișcă în cană de sticlă
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
preparate asiatice așezate într-un colaj de imagini
12:50
9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață 9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă porționată
05:51
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie pe un platou alb
26 mai, 05:48
Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
25 mai, 05:37
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
24 mai, 05:32
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
ciorbă de fasole de post
23 mai, 06:22
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Porție de cremșnit cu căpșuni feliate în cremă
23 mai, 05:09
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Spumă de căpșuni cu frișcă în cană de sticlă
22 mai, 06:26
Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat Spumă de căpșuni cu frișcă. Desert simplu, delicat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Fericirea în funcție de zodie, potrivit astrologilor. Cine zâmbește ușor și cine trăiește cu greu emoțiile pozitive
Fericirea în funcție de zodie, potrivit astrologilor. Cine zâmbește ușor și cine trăiește cu greu emoțiile pozitive
Fericirea în funcție de zodie, potrivit astrologilor. Cine zâmbește ușor și cine trăiește cu greu emoțiile pozitive
L-au criticat că și-a parcat Lamborghiniul pe locul de dizabilități, apoi le-a picat fața când șoferul le-a răspuns: Pentru fanii mei
L-au criticat că și-a parcat Lamborghiniul pe locul de dizabilități, apoi le-a picat fața când șoferul le-a răspuns: "Pentru fanii mei"
L-au criticat că și-a parcat Lamborghiniul pe locul de dizabilități, apoi le-a picat fața când șoferul le-a răspuns: "Pentru fanii mei"
Celebrul milionar român care a ajuns de nerecunoscut, după ce a slăbit 40 de kilograme! „Am făcut slim gastric”
Celebrul milionar român care a ajuns de nerecunoscut, după ce a slăbit 40 de kilograme! „Am făcut slim gastric”
Celebrul milionar român care a ajuns de nerecunoscut, după ce a slăbit 40 de kilograme! „Am făcut slim gastric”
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Hribi sotați cu usturoi la tigaie
Hribi sotați cu usturoi la tigaie
Hribi sotați cu usturoi la tigaie
De ce tușește copilul tău și ce poți face
De ce tușește copilul tău și ce poți face
De ce tușește copilul tău și ce poți face
Demi Lovato s-a căsătorit cu Jordan Jutes Lutes. Nunta lor de vis a avut loc în California
Demi Lovato s-a căsătorit cu Jordan „Jutes” Lutes. Nunta lor de vis a avut loc în California
Demi Lovato s-a căsătorit cu Jordan „Jutes” Lutes. Nunta lor de vis a avut loc în California
Medicamente pentru stimularea ovulației: când sunt necesare și cum acționează
Medicamente pentru stimularea ovulației: când sunt necesare și cum acționează
Medicamente pentru stimularea ovulației: când sunt necesare și cum acționează
fresh
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor

Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare

Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare

Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă

Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă

9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață

9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
închide
OSZAR »